İkinci Dünya Savaşı İçin Üretilen Ancak Savaşa Yetiştirilemeyen İlk Programlanabilir Bilgisayar: Eniac Nedir, Ne Amaçla Kullanıldı?

Hayatımızı kolaylaştıran en büyük teknolojilerden biri olan Bilgisayar nereden geldi hiç düşündünüz mü? Modern diyebileceğimiz ilk bilgisayara ENIAC İsmi verildi. İngilizce açılımı Electronic Numerical Integrator and Computer olan bu cihaz, Türkçeye Elektronik Sayısal Entegreli Bilgisayar olarak çevriliyor.

20.03.2022 21:30:17 tarihinde yayınlandı.

Hayatımızı kolaylaştıran en büyük teknolojilerden biri olan Bilgisayar nereden geldi hiç düşündünüz mü? Modern diyebileceğimiz ilk bilgisayara ENIAC İsmi verildi. İngilizce açılımı Electronic Numerical Integrator and Computer olan bu cihaz, Türkçeye Elektronik Sayısal Entegreli Bilgisayar olarak çevriliyor.

Programlanabilir bir bilgisayar üretme amacıyla yola çıkılan bu bilgisayarın yapım aşaması, hükümet tarafından finanse edildi. Orduyla yapılan sözleşme ve Herman Goldstine’in yönetimi altında 1943 yılında çalışmalarına başlanan ENIAC, şubat 1946’da tamamlandı. Gelin şimdi Eniac nedir, nasıl yapıldı ve ne amaçla kullanıldı bunlara bakalım. 

Eniac, ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilen ilk programlanabilir bilgisayardır. Amerikalı fizikçi John Mauchly, Amerikalı mühendis J. Presper Eckert ve Pensilvanya Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Okulu'ndaki meslektaşları tarafından oluşturuldu. Bunun öncesinde mekanik hesap yapabilen tarzda bilgisayarlar üretilse de günümüz bilgisayarlarının atası diyebileceğimiz ilk bilgisayar ENIAC olarak kabul ediliyor. 

ENIAC, evrensel olarak kullanılma hayallerinden uzak bir bilgisayardı. Sadece top menzili değerlerini hesaplamak için özel olarak tasarlanan bu makine onu daha genel kullanışlı bir makine haline getirecek özelliklerden yoksundu. Talimatları makineye iletmek için bazı eklentiler kullanıldı. Böylece programlama tamamlandıktan sonra makine hızında çalışma avantajına varıldı. Fakat başka bir kart okuyucudan veya diğer mekanik cihazlardan okunan talimatlar tamamen elektronik ENIAC’a ayak uyduramadı. Bunun dezavantajı olarak her sorun için makine tekrar programlanmalıydı. Günümüzdeki teknolojiden çok uzak olan bu bilgisayarın tekrar programlanması ve hazır hale getirilmesi günler alabiliyordu.

ENIAC. 1940’larda inşa edilen Elektronik Sayısal Entegratör ve Bilgisayar’ın kısaltılmış adıydı. Belli ki o zamanlar dünyanın en karmaşık elektronik sistemiydi. Tasarlandığı Moore Okulu’nun 135 metrekarelik bodrum katını doldurmuştu. 17.000’den fazla vakum tüpü, 70.000 direnç, 10.000 kapasitör, 6000 anahtar ve 1500 röle ile şimdiye kadar yapılmış en karmaşık elektronik sistemdi.174 kilowatt ısı üreten bu devasa makinenin kendine ait soğutma sistemi de vardı. 

İkinci Dünya Savaşında büyük avantaj oluşturacağı düşüncesiyle tasarlanmaya başlandı. Ancak 3 yıl gibi bir sürede oluşturulan bilgisayar daha tamamlanmadan savaş sona erdi. Fakat ordu gücünü korumak için finanse etmeye ve bilgisayarı geliştirmeye devam etti.

Eniac bilgisayarı, o zaman 500.000 dolara mal oldu. Günümüz parası ile düşünecek olursak yaklaşık 6 milyon dolar olarak hesaplanıyor. 25 tonluk bu bilgisayar inanılmaz derecede emek ve yatırımlarla yapıldı.


Kaynak webtekno.com

 

Gökkuşağı Hakkında Pek Duymadığımız 8 Bilgi: Eğer Havadan Baksaydınız Alıştığınızdan Çok Farklı Bir Manzarayla Karşılaşacaktınız!

Gökkuşağı gördünüz, güzel bir hikaye paylaştınız ve tamam. Artık gerçekleri konuşmanın vakti geldi. Yağmur yağdıktan sonra meydana çıkan, güzel görüntüsü ile gözlerimizi büyüleyen gökkuşağı aslında neleri saklıyor biliyor musunuz? Müthiş bir görünüme sahip olan gökkuşağı hakkında bilgiler listemizde, belki de daha önce duymadığınız bilgileri bir araya derledik.

Windows 10 ve Diğer Sürümlerde BIOS Nasıl Açılır, BIOS’a nasıl girilir?

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız daha önce giriş yapmamış olsanız bile mutlaka BIOS nedir duymuşsunuzdur. Bilgisayarımızın donanımlarını kontrol ederek ilk başlangıç adımlarını atan bir yazılım olan BIOS adını daha çok bilgisayarımızda bir sorun olduğu zaman girmemiz gereken bir alan olarak görürüz. Bu doğru çünkü normal çalıştığı sürece BIOS ile pek çok kullanıcı kolay kolay tanışmaz.

Elon Musk Duymasın: 2024 Yılına Kadar Uzayda Bir Film Stüdyosu Kurulacağı Açıklandı

Dünyanın son dönemlerde önemsediği konuların başında tahmin edebileceğiniz üzere uzay geliyor. Ülkeler, yaptıkları devasa yatırımlarla uzay liginde ön plana çıkabilmek için ellerinden geleni ardına koymuyor. Ancak bu konuda belki de en iyi işlerin Elon Musk tarafından yapıldığını söyleyebiliriz. Sahip olduğu SpaceX isimli şirketle uzay turizmini geliştirmeye ve Mars'a insan götürmeye çalışan Musk, gelen son haberlere biraz sinirlenebilir gibi görünüyor. Zira yeni bir gelişme, Elon Musk'ın projelerinin pabucunu dama atabilir.

Death Stranding Oyununun Geliştiricisi Hideo Kojimaya Japonyadan Anlamlı Ödül

Tüm oyun dünyasının takdirini kazanan Hideo Kojima, tam 36 yıldır oyun sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. Kojima, son olarak Death Stranding oyunuyla karşımıza çıkmıştı. Oyun, grafikleri ve muhteşem hikâyesine rağmen bazı oyuncuların sert eleştirilerinin hedefi oldu. Geçtiğimiz günlerde devam oyunu gelebilir söylentisinin ardından, bugün oyunun geliştirici ve tasarımcısı Hideo Kojima yeni bir başarıya daha imza attı.