Windows 10 ve Diğer Sürümlerde BIOS Nasıl Açılır, BIOS’a nasıl girilir?

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız daha önce giriş yapmamış olsanız bile mutlaka BIOS nedir duymuşsunuzdur. Bilgisayarımızın donanımlarını kontrol ederek ilk başlangıç adımlarını atan bir yazılım olan BIOS adını daha çok bilgisayarımızda bir sorun olduğu zaman girmemiz gereken bir alan olarak görürüz. Bu doğru çünkü normal çalıştığı sürece BIOS ile pek çok kullanıcı kolay kolay tanışmaz.

2.07.2022 10:15:13 tarihinde yayınlandı.

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız daha önce giriş yapmamış olsanız bile mutlaka BIOS nedir duymuşsunuzdur. Bilgisayarımızın donanımlarını kontrol ederek ilk başlangıç adımlarını atan bir yazılım olan BIOS adını daha çok bilgisayarımızda bir sorun olduğu zaman girmemiz gereken bir alan olarak görürüz. Bu doğru çünkü normal çalıştığı sürece BIOS ile pek çok kullanıcı kolay kolay tanışmaz.

BIOS’a nasıl girilir sorusunun yanıtı her Windows işletim sistemi versiyonunda ve hatta her farklı marka ve modeldeki bilgisayarda değişiklik gösterir. Windows 11'in UEFI BIOS'unu kullanmıyorsanız bilgisayarınız açılırken BIOS’a girmek için birkaç saniye kadar kısa bir zamanınız vardır. Gelin BIOS nedir, ne işe yarar, farklı Windows versiyonlarında nasıl açılır ve kısayol tuşları nelerdir tüm detaylarıyla görelim.

Basic Input - Output System, kısaca BIOS, Türkçesi ile Temel Giriş - Çıkış Sistemi; Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızın başlangıç sırasında çalışan ilk ve en temel yazılımıdır. Bilgisayarın anakartında bulunan bir çip üzerinde dahili olarak gelebileceği gibi kullanıcı tarafından da yüklenebilir. BIOS kısa bir süre çalıştıktan sonra görevi işletim sistemine devreder ve bilgisayarınız bildiğiniz gibi açılmayı sürdürür.

BIOS için hem bir başlatıcı hem de kontrol yazılımı demek mümkün. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızın güç tuşuna basıp açtığınız zaman BIOS da çalışır. BIOS, POST adı verilen hızlı bir test yapar. Bu kısa test sırasında bilgisayarınıza bağlı olan tüm donanımların ve aygıtların doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Eğer doğru çalışıyorlarsa işletim sisteminin görevi başlar.

BIOS yazılımı üzerinden bilgisayarınızın başlangıç ayarlarını ve gelişmiş donanım ayarlarını düzenleyebilirsiniz. BIOS yazılımı çoğu zaman varsayılan ayarları kullanarak bilgisayarınızı çalıştırır. Dilerseniz başlangıç sırasında BIOS’a girerek önyükleme ayarlarını ve donanım ayarlarını özelleştirebilir ya da BIOS için bir parola belirleyebilirsiniz.

Windows 11 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda BIOS yazılımını açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. İlk adımlar, tüm Windows versiyonlarında benzerdir. Ancak Windows 11 sürümü UEFI BIOS’a geçtiği için diğer adımları uygulayarak başlatma sırasında herhangi bir tuşa basmadan da BIOS yazılımını açabilirsiniz. 

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda BIOS yazılımını açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. İlk adımlar, tüm Windows versiyonlarında benzerdir. Ancak BIOS’unuzu Windows 11’de olduğu gibi UEFI BIOS’a yükselttiyseniz diğer adımları uygulayarak başlatma sırasında herhangi bir tuşa basmadan da BIOS yazılımını açabilirsiniz. 

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda BIOS yazılımını açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. İlk adımlar, tüm Windows versiyonlarında benzerdir. Sonraki adımlar hem bilgisayarınızın marka ve modeline göre hem de işletim sisteminizin aldığı güncellemelere göre değişiklik gösterebilir.

Modele göre değişiklik gösterse de Acer marka bilgisayarınızı çalıştırdığınız zaman logo gelmeden BIOS yazılımını açmak için F2, Del, F1, F10, Ctrl + Alt + Esc tuşlarından bir tanesini kullanabilirsiniz. Marka ve model ile arama yaparak üreticinin resmi internet sitesinden en doğru bilgiyi alabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Twitterın Yeni Gizlilik Özelliği Hesapların Yanlışlıkla Askıya Alınmasına Sebep Oldu: Twitterdan Açıklama Geldi

Geçtiğimiz günlerde Twitter, başkalarının fotoğraflarını paylaşırken fotoğrafta bulunan kişinin rızasını da gözeten ve bu kişinin talebiyle söz konusu fotoğrafı kaldırmaya yardımcı olan yeni ilkesini duyurmuştu. Bu düzenlemeyle birlikte şikayetler ve bildirmeler konusunda daha hassas olduğunu açıklayan Twitter, yakın zamanda şikayetlerin asılsız ve kötü amaçlı olarak yapıldığına dair bulgulara ulaştı.

Kepler Uzay Teleskobunun Verilerini İnceleyen Yapay Zeka 300den Fazla Yeni Ötegezegen Tespit Etti

NASA'nın ilk özel dış gezegen bulma ‘avcısı’ olan Kepler Uzay Teleskobu, kullanımda olduğu sırada güneş sistemimizin dışında potansiyel olarak üzerinde yaşanabilir şartlara sahip dünyalar arayışı kapsamında yüz binlerce yıldızı gözlemledi. Bu gözlemler sırasında teleskopun derlemiş olduğu liste, teleskobun yıllardır kullanılmıyor oluşuna rağmen yeni keşiflere ışık tutmaya devam ediyor. 

Harry Potter Evreninin Yaratıcısı J.K. Rowling’in Merak Uyandırıcı ve Sürükleyici 10 Kitabı

Hepimiz hayatımızın bir kısmında sihirli süpürgeye atlayıp gökyüzünde uçmak hatta o süpürgenin bizi Hogwarts gibi sihirli bir okula götürmesini istemişizdir. J.K. Rowling yarattığı evren ile bize bu hayalleri kurdurmuş olan kişi olarak biliniyor. Ayrıca kendisinin Harry Potter evrenini yaratmasıyla birlikte büyük bir üne kavuştuğu da bilinen bir gerçek.

Twitter ‘Tweet Düzenleme’ Özelliğinden İlk Ekran Görüntüsü Geldi: Peki Özellik Nasıl Çalışacak?

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın Twitter’ın %9,2’sini alacağı haberinin ardından Twitter, yeni özelliklerin hayalleriyle dolup taşmıştı. Musk’ın bu haberin ardından paylaştığı in anket de tweet düzenleme üzerine olunca, yıllardır istenen özellik yeniden gündem olmuştu. Twitter, bu gündemde sürpriz bir açıklamayla tweet düzenleme özelliği üzerinde çalışıldığını duyurmuştu.