Adres Kodu Nedir, Ne İşe Yarar, Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eminiz herkes evinin adresini ezbere biliyordur ancak adres kodu nedir dediğimiz zaman pek çok kişide bir yanıt olmayabilir. Çünkü üzerinden uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen her eve atanmış olan adres kodu, herkes tarafından bilinmiyor. Adres kodu, özellikle zorunlu deprem sigortası yani DASK sigortası yaptırılırken mutlaka bilinmesi gereken bir bilgidir çünkü adres kodu olmadan bu sigortanın yapılması mümkün değildir.

26.05.2022 14:15:14 tarihinde yayınlandı.

Eminiz herkes evinin adresini ezbere biliyordur ancak adres kodu nedir dediğimiz zaman pek çok kişide bir yanıt olmayabilir. Çünkü üzerinden uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen her eve atanmış olan adres kodu, herkes tarafından bilinmiyor. Adres kodu, özellikle zorunlu deprem sigortası yani DASK sigortası yaptırılırken mutlaka bilinmesi gereken bir bilgidir çünkü adres kodu olmadan bu sigortanın yapılması mümkün değildir.

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri tarafından oluşturulan Ulusal Veri Tabanında ülkemiz sınırları içerisinde bulunan konutlar başta olmak üzere tüm taşınmaz malların bir adres kodu vardır. 10 haneli bu kod tamamen o adrese özel olduğu için konuta yeni taşınan kişiler için de aynı kod geçerlidir. Gelin adres kodu nedir, adres kodu sorgulama nasıl yapılır gibi merak edilen soruları biraz daha detaylı inceleyelim.

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetlerinin 1 Mart 2013 yılında başlattığı bir proje kapsamında oluşturulan Ulusal Veri Tabanında konutlar başta olmak üzere tüm taşınmaz mallara verilen 10 haneli numara adres kodu olarak adlandırılır. Adres kodu için Ulusal Veri tabanı kodu ya da kısaca UAVT kodu da denmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan her taşınmaz malın 10 haneli benzersiz bir adres kodu vardır. Adres kodunu, söz konusu yerin kimlik numarası olarak düşünebilirsiniz. Konutun adres kodunda en güncel bilgiler bulunur. Adres kodu, kişiye değil adrese özeldir. Yani bir evden taşınan kişi yeni evinin adres kodu ile işlem yapmalıdır. Adres kodları değişmezdir. 

Adres kodunun ilk ve öncelikli amacı, adres benzerliği nedeniyle oluşan karışıklıkların önüne geçmektir. Nasıl ki pek çok kişi aynı adı ve soyadı taşıyor ve bunlar TC kimlik numarası ile ayrılıyor, aynı şekilde özellikle resmi işlemlerde de benzer cadde ve sokak adı kaynaklı adres bilgisi hataları olmasın diye adres kodu kullanılıyor.

Adres kodunun en çok kullanıldığı işlem DASK sigortası ya da bilinen adıyla zorunlu deprem sigortası yaptırma işlemidir. Adres kodunuzu bilmeden, zorunlu deprem sigortası yaptıramazsınız. Bu nedenle özellikle yeni bir eve taşınırken mutlaka o yerin adres kodunu bilmeli ve zorunlu deprem sigortası sırasında da bu bilgiyi paylaşmalısınız.

Adres kodu uzun zamandır kullanımda olan bir bilgi olmasına rağmen şimdilik yalnızca resmi işlemlerde kullanılıyor ancak bir gün günlük işlemlerde de kullanılması bekleniyor. Yani örneğin bir alışveriş sitesinde uzun uzun adres yazmak yerine yalnızca 10 haneli adres kodunuzu yazarak tüm adres bilginizi paylaşabileceksiniz. Adres kodu ile birlikte konum da paylaşılırsa adres paylaşmak çok daha kolay olacaktır.

Adres kodunuzu bilmenin size sağlayacağı faydalardan bazıları bu şekilde. Şöyle düşünün, benzer adresler var ve adres paylaşırken ufak bir hata yapmanız işten bile değil. Ancak 10 haneli basit bir kodu çok daha kolay bir şekilde aklınızda tutabilir ve adres bilgisi yerine bunu paylaşarak olası tüm hataları daha oluşmadan ortadan kaldırabilirsiniz.

Yukarıda verdiğimiz bağlantı üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yerleşim Yeri Sorgulama / Adres Sorgulama sayfasını açarak adres kodu sorgulama işleminin ilk adımını atın. Sayfanın yapısı nedeniyle mobil internet tarayıcılarında bu ekranı tam olarak görüntüleyemeyebilirsiniz. Bu nedenle masaüstü internet tarayıcınızı kullanmanız öneriliyor. 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yerleşim Yeri Sorgulama / Adres Sorgulama sayfasını açtığınız zaman pek çok sistemde karşımıza çıkan ben robot değilim onay ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu kutucuğu onaylamadan işleme devam edemiyorsunuz. Bu nedenle robot olmadığınızı kanıtlamak için o küçük kutucuğu onaylayın.


Kaynak webtekno.com

 

Japonyadaki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Biz Fark Etmesek de Çok Önemli Bir Rolü Var: AirPodstaki Bu Minik Siyah Kısım Ne İşe Yarıyor?

Yıllardır süregelen Apple kulaklıklar; rengi, gövde tasarımı ve dış tarafındaki bu küçük deliğiyle diğer kulaklıklardan ayrışan ve artık oturmuş bir görünüm sunuyor. Dışarıdan bakıldığında, kulaklığın bir AirPods olduğu açıkça seçilebiliyor. Fakat kaç tanemiz o küçük deliklerin ne işe yaradığını biliyoruz?

Yine Hüsran, Yine Hüsran: Windows 11in Yeni Emojileri Yayınlandı (Aynen, Bu Yeni Hali)

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, kısa bir süre önce kullanıma sunduğu yeni işletim sistemi Windows 11'de özellikle de görsel değişiklikleri ön plana çıkardı. Bu değişikliklerden nasibi alan unsurlardan bir tanesi de emojilerdi. Microsoft tarafından yapılan açıklamalara göre Windows 11, 3 boyutlu emojilere sahip olacaktı. Ancak şirket, bu sözünü bir türlü tutabilmiş durumda değil.

Google Sponsorluğunda Düzenlenen Kütahya Devfest’ 22 Yaklaşıyor!

GDG (Google Developer Groups), 119 ülke ve 736 ekipten oluşan, bugüne kadar dünya genelinde binlerce teknolojik organizasyon düzenleyen gönüllü bir topluluktur. DevFest ise; tüm dünyadaki Google Developer grupları tarafından, Google sponsorluğunda her sene belirli tarihler arasında düzenlenir.