Bir Yargıç, Yapay Zekâ ile Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkının Alınamayacağına Karar Verdi

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

20.08.2023 17:15:07 tarihinde yayınlandı.

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

Burada elbette sanatçılarımıza kötü bir şey söylemiyoruz. Tam aksine, sosyal medya kanallarımızı da takip ediyorsanız birçok sanatçıyla yapay zekâ araçlarını kullanarak ortak projeler ortaya koyuyoruz. Burada sanatçı ayrımını yaparken yapay zekâ aracını nasıl kullandığını değerlendirmek gerekiyor. Amerikan Federal Mahkemelerinden bir yargıç, yaptığı bir değerlendirmede yapay zekâ ile elde edilen görselin telif hakkının alınamayacağı hükmünü verdi.

Mahkemeye taşınan olayın temelinde Stephen Thaler’ın ortaya koyduğu ve üstte gördüğünüz görsel var. Kendisi, Amerikan Telif Ofisine (US Copyright Office), ürettiği görselin telifini alabilmek için sık sık başvuru yaptı. Bu başvuru onaylansaydı Thaler, görselin üreticisi ve sahibi olarak görünecekti. Fakat tekrar tekrar reddedildi.

Geçtiğimiz yıl da reddedilen Thaler, bunun yasa dışı ve keyfi olduğunu öne sürerek en sonunda Telif Ofisini dava etmekte çare aradı. Fakat Federal Mahkemenin yargıcı Beryl Howell, verdiği hükümde telif hakkının insan eli içermeyen hiçbir esere verilmediğini ve telif için bunun temel taş olduğunu söyledi.

Bunun ardından yargıç, sanatçıların yapay zekâyı komple değil, bir araç olarak eserlerinde kullandığının farkında olduğunu ve ilerde bu durumun “telif hakkını alabilmek için bir eserin ne kadarının insan tarafından yapılmış olması gerekir?” gibi sorular doğuracağını belirtti.

Thaler ise en son olarak yargıçla aynı fikirde olmadığını paylaştı. Sizin bu soruya cevabınız ne olurdu? Sizce Thaler verdiği hükümde haklı mı?

İLGİLİ HABER The New York Times, İçerikleriyle Yapay Zekâ Sistemlerinin Eğitilmesini Yasakladı


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Hacker Gruplarına Yeni Takma Adlar Verdi: Türklerin Takma Adında İlginç Bir Tesadüf Var

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, siber saldırı gerçekleştiren hackerlarla ilgili dikkat çeken bir karar aldı. Şirket, bilgisayar korsanları kategorize etmeye karar verdi. Her kategori için doğa olayları ile ilgili isimler bulan Microsoft, Türk hackerlara da garip bir isim verdi. Gelin Microsoft'un bu pek de gerekli olmayan kararı ile ilgili açıklamalarına bakalım.

Grev Yapan Sağlık Çalışanları, Tıp Bayramında Sosyal Medyanın Gündeminde: İşte Gelen Tepkiler

Bir süredir meslekleri sebebiyle maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik şiddete dikkat çekmek isteyen doktor ve diğer sağlık çalışanlarının, seslerini duyurmak adına grev yapması son zamanlarda sık sık gündeme gelmeye başladı. Sağlık çalışanları kısa bir süre önce bu grevlere bir yenisinin daha ekleneceğini; Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla 14 ve 15 Mart tarihleri süresince grevde olacaklarını ifade etmişti. 

200 MP Kameralı Telefonların Ne Kadar Kaliteli Fotoğraflar Çekebileceğini Gösteren Video (Dikkat, Kedi İçerir!)

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz yıl ISOCELL HP1 olarak isimlendirdiği akıllı telefon kamera sensörünü duyurmuştu. Dünyanın ilk 200 MP akıllı telefon kamerası olarak tarihe geçen ISOCELL HP1, sahip olduğu ChameleonCell teknolojisi ile pikselleri gruplandırabiliyor, bu sayede de oldukça detaylı görüntüler elde edilmesini sağlıyordu. Ancak Samsung ISOCELL HP1 şu ana dek hiçbir akıllı telefonda kullanılmadı. Bu da kamera performansının hala bir merak konusu olmasına neden oldu. 

Yapay Zekâ Atılımları, Çini Bu Alanda İlk Süper Güç Yapabilir

Yapay zekâ, son senelerde hayatımıza dâhil olan ve oldukça ilgi çeken bir teknoloji konumunda. Yetenekleri çok çeşitli alanlara uzanabilen bu teknolojiyle en fazla ilgilenen ülke olan Çin, yapay zekâ ekosistemini oluşturabilmek için devasa miktarda veriyi yetenek, şirketler ve sermayeyle birleştiriyor.