Bitcoinin Doğaya Olan Etkisinin Sanılandan Çok Daha Büyük Olduğu Ortaya Çıktı

Kripto paralar ilk çıktığından bu yana en önemli savunma noktalarından biri Bitcoin kullanımının çevreci olduğu ve iklim üzerinde olumlu etkisi olduğu idi. Son çalışmalara göre Bitcoin madenciliği, altın çıkarma, petrol çıkarma ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi iklime zararlı sektörlerle aynı seviyede yer alıyor. 

3.10.2022 10:30:24 tarihinde yayınlandı.

Kripto paralar ilk çıktığından bu yana en önemli savunma noktalarından biri Bitcoin kullanımının çevreci olduğu ve iklim üzerinde olumlu etkisi olduğu idi. Son çalışmalara göre Bitcoin madenciliği, altın çıkarma, petrol çıkarma ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi iklime zararlı sektörlerle aynı seviyede yer alıyor. 

Scientific Reports adlı dergide yer alan bir araştırmaya göre kripto para madenciliği gittikçe daha sürdürülebilir hale gelmiyor. Hatta tam aksi doğrultuda giderek büyük çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor. 

Araştırmacılardan Profesör Benjamin Jones, yaptığı basın açıklamasında Bitcoin madenciliğinin zaman içerisinde daha sürdürülebilir hale geldiğine dair hiçbir bilgi olmadığını açıkladı. Jones, açıklamasında "Aksine, sonuçlarımız tam tersini savunuyor: Bitcoin madenciliği gittikçe daha kirli ve zaman içerisinde iklime daha zararlı oluyor." ifadelerini kullandı. Öyle ki Bitcoin madenciliği, .çevreye en olumsuz etki eden sektörler olan petrol çıkarma ve kırmızı et yetiştiriciliği kadar yıkıcı olabiliyor.

Araştırmacıların açıklamalarına göre 2016-2021 arasında bir dönem, Bitcoin madenciliği yapmak çevreye verdiği zararı karşılamaya yetmeyecek derecede düşük kazanca neden oluyordu. Zira kripto para piyasaları bu dönemde oldukça kırılgandı. Ayrıca Bitcoin işlemlerinin gerektirdiği elektrik miktarı da tek bir coin başına 126 kat artış göstermişti.

İLGİLİ HABER Ethereum Madenciliğinin Bitirilişinin İlk Etkileri Açıklandı: 'Bitcoin ve Ethereum'un İcadından Sonraki En Büyük Kripto Olayı'

Öte yandan bu bulgular kesin olarak kripto paraların çevre açısından kötü olduğu anlamına da gelmiyor. Örneğin Ethereum yakın zamanda proof-of-work sisteminden daha çevreci olan proof-of-stake sistemine geçiş yapmıştı. Bitcoin de benzer bir çözüm üretebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Sırf Dışlanmamak İçin Sosyal Medyada ve Gerçek Hayatta Kişisel Düşüncelerini Söyleyememe Durumu: Suskunluk Sarmalı

Neredeyse herkesin bir Facebook, Instagram veya Twitter hesabı var. Genelde bu platformlarda gündem olan toplumsal olaylar, çoğu kullanıcı tarafından konuşulmaya başlanıyor. Peki daha önce hiç şunu düşündünüz mü? Yahu evet bir şeyler gündem oluyor ve bizler sürekli bu konular üzerine düşünüp yazıyoruz ama bunlar hakkında görüş bildirmemizi kimler istiyor? Veyahut neden her gündem konusu hakkında diğer insanlarla 'benzer bir şekilde' konuşmak zorunda hissediyoruz?

Bitcoin Rekor Kırdı: Şimdiye Kadarki En Yüksek Piyasa Değerini Gördü (Ethereum da Rekor Tazeledi)

Son haftalarda yatırımcılarının yüzünü güldüren kripto para piyasası, piyasadaki birçok birimden yeni tüm zamanların en yüksek seviyesi rekoru duymamızı sağladı. Bu birimlerden birisiyse kripto paraların babası Bitcoin’di. Bitcoin, en son 20 Ekim günü 67 bin doları görerek yeni bir rekora imza atmıştı. Bu rekordan sonraysa biraz gerileme yaşamıştı.

Türk Mobil Oyun Girişimi Spyke Games, 55 Milyon Dolarlık Yatırım Alarak Yeni Bir Rekor Kırdı

Mobil oyun sektöründe uzun süredir dünya devleri arasında mücadele eden Türk geliştiricilerden bugün yeni bir başarı örneği daha geldi. Peak’in Zynga’ya 1,8 milyar dolara satılması, Dream Games’in 1 milyar dolar değerlemeye ulaşması ve birçok şirketin milyonlarca dolarlık yatırım almayı başarmasının ardından dünyaya ismini duyuran son şirket Spyke oldu.