Eften Püften Semptomları İnternette Aratıp Ölümcül Bir Hastalığa Yakalandığını Sanma Durumu: Siberkondri

Günümüzde internette her türden bilgiyi bulmak mümkün. Sağlık temalı birçok farklı web sitesi de mevcut ancak hangisi gerçekten güvenilir hiç sorguladınız mı? Siberkondrik bireyler, bu sorgulamayı yapmadan her okudukları sağlık bilgisini içselleştirip kendi sağlıklarından endişe duyuyor.

4.07.2022 20:30:19 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde internette her türden bilgiyi bulmak mümkün. Sağlık temalı birçok farklı web sitesi de mevcut ancak hangisi gerçekten güvenilir hiç sorguladınız mı? Siberkondrik bireyler, bu sorgulamayı yapmadan her okudukları sağlık bilgisini içselleştirip kendi sağlıklarından endişe duyuyor.

İnternetteki bilgiler insanların sorunlarını keşfetmelerine yardımcı olsa bile bazen insanların bu bilgilerden aşırı etkilenerek psikolojilerinin bozulmasına da yol açabiliyor. Bu konudaki ayrımı iyi anlayabilmek için önce siberkondrinin ne olduğuna bir bakalım.

Siberkondri, internette sağlık bilgisini fazlaca arama durumunun neticesinde bir sağlık endişesini de beraberinde getiriyor. Siberkondri davranışını gösteren kişilere de siberkondrik deniyor. Yani internette sürekli sağlığınız hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları okuduktan sonra büyük bir endişe duyuyorsanız siberkondrik olabilirsiniz. Üstelik siberkondrinin yol açtığı endişe tekrardan daha fazla sağlık hakkında bilgi arama durumunu meydana getirebiliyor. 

Siberkondri, internet bağımlılığına neden olabilen bir patoloji olarak görülüyor. Ancak DSM-V kriterleri içerisinde kendisine ait ayrı bir alan bulabilmiş değil. Bu nedenle psikolojik bir hastalık gibi net bir tanımlama yapmak mümkün olmuyor. Siberkondri, teknoloji kullanımı nedeniyle gelişen bir davrnaış bozukluğu olarak ele alınabilir. Keza Amerikan Psikiyatri Derneği de siberkondrinin psikolojik bir hastalık olup olmadığına dair net bir açıklama yapmamıştır. 

Siberkondrik bireylerin sağlık durumlarında ciddi bir şey olmamasına rağmen kendilerinde bir sorun varmış gibi algıladıkları görülüyor. Kişiler, sağlık durumlarındaki normal seyre rağmen sağlıkları hakkında büyük bir endişe duyabiliyor. 

Siberkondrik kişiler, devamlı olarak internette sağlık bilgisi arayabilir. Bu nedenle internette çok fazla çevrim içi zaman geçirirler. Siberkondrik bireylerde, doktorlardan, herhangi bir konuda uzman kişilerden bilgi alma çabası vardır. Aslında uzmanların söyledikleri siberkondrikleri bir müddet rahatlatsa da endişeli biçimde sağlık arayışları devam eder. Hatta bazen siberkondrikler tıp uzmanlarına karşı güvensiz de olabilir. Uzmanların söyledikleri siberkondrikler için tatmin edici veya yeterli hissettirmeyebilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekir diyorsanız siberkondrik bir karakteristik nasıl olur, önce bunu anlamanız gerekir. 

Siberkondriklerin tipik bazı karakteristik özellikleri vardır. Bunlar;

Travmadan, kronik strese kadar birçok durumun siberkondriye yol açma ihtimali vardır. Genel olarak endişeli bir yapı, siberkondriye neden olabilir. Siberkondrik bireylerin %70’inde genelleştirilmiş anksiyete bozukluğuna rastlanmıştır. Bunun haricinde diğer insanlara göre daha fazla bedensel duyumlarının farkında olmak siberkondriyi tetikleyebilir. Siberkondrik bireylerin ailesinde ciddi hastalık geçiren birileri varsa bu durum kişinin hastalık konusunda endişe duymasını sağlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

ChatGPT Mucidinin Yatırımcıları Gözünden Tanıyan Kripto Para Projesi "Worldcoin" Ortalığı Karıştırdı: Peki Kim Haklı?

ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ araçlarını hayatımıza kazandıran Open AI CEO'su Sam Altman, geçtiğimiz hafta kripto para camiasına sert bir giriş yaptı. "Worldcoin" (WLD) isimli bir altcoin piyasaya süren Altman, bugüne kadarki en yenilikçi teknolojilerinden bir tanesine daha imza atmış oldu. Ancak Worldcoin projesi, daha bir haftalık olmasına rağmen tartışmaların odak noktasına yerleşmiş durumda. Bu içeriğimizde, Worldcoin projesi ile ilgili her şeye yakından bakacağız.

James Webb Uzay Teleskobu’nun Yolculuğunu Canlı Olarak Takip Edebileceğiniz Site: ‘Where Is Webb?’

Dünyaca ünlü teorik fizikçi Michio Kaku’nun “dünya dışı yaşamı tespit edebileceğini” ifade ettiği James Webb Uzay Teleskobu’nun yıllardır beklenen fırlatılışı, dün Türkiye saatiyle 15.20’de gerçekleşti. Geliştirilmesinde 14 ülke ve 300’den fazla üniversitenin katkıda bulunduğu teleskop, şu anda yolculuğunun başında sayılır.