Galaksimizin Merkezindeki En Büyük Gizemlerden Biri Çözüldü!

Uzayın en büyük gizemlerinden birisi olan karanlık madde hakkında çalışmalar hızla devam ederken bugün bilim dünyasından yeni bir haber geldi. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin içindeki uydu galaksi Sagittarius hakkındaki gizeme bir açıklama buldu.

1.10.2022 09:00:29 tarihinde yayınlandı.

Uzayın en büyük gizemlerinden birisi olan karanlık madde hakkında çalışmalar hızla devam ederken bugün bilim dünyasından yeni bir haber geldi. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin içindeki uydu galaksi Sagittarius hakkındaki gizeme bir açıklama buldu.

Yeni keşif, gökbilimcilerin uzun süredir karanlık madde hakkındaki destekledikleri bir teorinin aksine bir kanıt sunan nitelikteydi. Peki neydi bu teori? Bu keşif, bilim dünyasına ne anlatıyor? Gelin, detaylara bakalım.

Galaksimizin merkezi, yukarıdaki görselde bulunan mor bölümlerle temsil edilen bir çift gama radyasyon kabarcığı ortaya çıkarıyor. Bu fenomen, on yıl önce keşfedilmiş olsa da kökeni halen gizemini koruyordu. Bu radyasyon kabarcıklarına ‘Fermi kabarcıkları’ deniyordu.

Bu kabarcıkların Güney kısmındaki en parlak bölgelerinden biriyse ‘Fermi kozası’ olarak adlandırılıyordu. Bu yapı, yukarıdaki görselde yakınlaştırılmış olarak görülebiliyor. Söz konusu yapının, bir zamanlar galaksimizde yaşanan bir süpernova olayının sonucu olduğuna inanılıyordu.

Bilim insanları, GAIA ve Fermi uzay teleskoplarından elde edilen verileri inceleyerek yukarıda bahsettiğimiz yapının kaynağını tespit etmeyi başardı. Söz Fermi kozasının kaynağının uydu galaksi Sagittarius’tan kaynaklandığı açıklandı.

Sagittarius, gaz ya da yıldıza yer vermediğinden galaksiden çıkan gama ışını radyasyonunun birkaç muhtemel sebebi olduğu düşünülüyordu. Bu nedenlerden biri olduğuna inanılan milisaniye pulsarları, yeni keşifle en büyük açıklama olarak nitelendirilmeye başladı. Öte yandan bu kanıt, diğer teori olan radyasyonun karanlık maddeden kaynaklandığı teorisine de ters düşen bir kanıt oldu.

Pulsarlar, içinde bulundukları gök yapılarının çekirdeği ve 'kalbi' olarak nitelendirilmekte ve kalp atışları gibi uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır. Milisaniye pulsarları ise yaklaşık 1-10 milisaniye aralığında dönel periyotları olan pulsarlara verilen isimdir. Bu pulsarların kökeni hakkında ne fazla kabul gören teori, çok hızlı dönen ikili sayı sistemine yakın çift yıldızlardan gelen maddelerin toplanması aracılığıyla hızlanmış nötron yıldızları olmalarıdır.

İLGİLİ HABER Tarihte İlk Kez, Bir Gök Taşı Bombalandı: Peki Şimdi Ne Olacak?


Kaynak webtekno.com

 

"Discord, Tüm Konuşmalarımızı Kaydedecek" İddiası Ortalığı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Ne?

Dünyanın en büyük sesli iletişim platformlarından Discord, kullanıcıların kafasını karıştıran bir karar aldı. Bugüne dek kullanıcı gizliliğini ön planda tutan ve kullanıcıları hiçbir şekilde izlemeyen Discord, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile tartışmaların odak noktasına yerleşti. Yapılan açıklamada, platformun 27 Mart itibarıyla yeni bir kullanım politikasına geçiş yapacağı belirtiliyordu.

Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar.