Intel, Beyin Tümörünün Tespit Edilmesi İçin Yapay Zekâ Geliştiriyor

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Intel ile Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) Perelman Tıp Okulu, beyin tümörünü tespit edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirmek için iş birliğine gitti.

23.02.2022 02:00:27 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Intel ile Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) Perelman Tıp Okulu, beyin tümörünü tespit edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirmek için iş birliğine gitti.

Intel Labs Baş Mühendisi Jason Martin, yaptığı açıklamada “Yapay zekâ, beyin tümörünün erken tespiti için oldukça umut verici olduğunu gösterdi ancak tam potansiyeline ulaşması için tek bir tıp merkezinin sahip olduğundan çok daha fazla veri gerekecek” ifadelerini kullandı.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen programı; ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Hindistan’daki 29 sağlık kuruluşu ve araştırma enstitüsüyle iş birliği yapacak.

Perelman Tıp Okulu’ndan Dr. Spyridon Bakas, bu sene içerisinde beyin tümörünün tespit edilmesi için algoritma geliştirmeye başlayacak olan Tıp Merkezleri Federasyonu'nun; medikal araştırmacıların, büyük miktarlardaki bu veriye erişmesine izin vereceğini söyledi. Intel, UPenn ve diğer 29 enstitü, 'birleşmiş öğrenme' sayesinde programda kullanılacak hasta verilerinin gizli kalmasını sağlayacak.

Bu modelde tıp merkezleri, kendi verilerini kullanarak yapay zekâ modelini eğitecek. Daha sonra modeller, ortak bir model oluşturacak olan merkez sunucuyla paylaşılacak. İşlenmemiş veriler tıp merkezlerinde kalacak ve bu sayede hem hastaların veri gizliliği korunacak hem de büyük veri transferi ihtiyacından kaçınılmış olacak.

İLGİLİ HABER Dünyanın İlk Yapay Zeka Üniversitesinin Açılışı, Koronavirüs Nedeniyle Ertelendi

Intel ve UPenn tarafından gerçekleştirilen çalışmalara göre birleşmiş öğrenme; geleneksel ve gizliliğin ön planda olmadığı metotlara göre %99 daha etkili. Intel, yaptığı açıklamada bu ortaklığın şu an beyin tümörü üzerine odaklanacağını ancak farklı hastalıkları tespit etmede nasıl kullanılabileceğine dair çeşitli çalışmalar olduğunu söyledi.


Kaynak webtekno.com

 

Hepsi İndirime Girdi: Steamde En Çok Oynanan 25 Oyun

Steam kullanıcılarının her yıl dört gözle beklediği Steam Yaz İndirimleri başladı. Sıradan zamanlarda çoğu oyuncuyu fiyatıyla kendinden uzaklaştıran popüler yapımlar, kısa süreliğine nispeten daha ucuz fiyatlara alınabiliyor. Oyuncular iki hafta boyunca Steam'deki indirimlerden faydalanabilecek.

Anahtar Kaybetmek Tarihe Karışıyor: Xiaomi, Yüz Tanıma Teknolojisine Sahip Yeni Kapı Kilidini Duyurdu

Elektrikli scooter’larından akıllı ev ürünlerine, kişisel bakım ürünlerinden ofis malzemelerine geniş çaplı bir ürün yelpazesine sahip olan Xiaomi, en çok akıllı telefonlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor olsa da akıllı ev ekosistemlerinde de hatrı sayılır kullanıcısı bulunuyor. Bu alanda oldukça kullanışlı ürünler ortaya koyan şirket, yeni kapı kilidiyle karşımızda.

Tarihte İlk Kez Bir Uzay Aracı Güneş’in Dış Atmosferine Girdi: Evrenin Geri Kalanı Hakkında Bildiklerimizi Değiştirebilir

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) resmi internet sitesinde yer alan bir habere göre bundan 3 yıl önce fırlatılan Parker Solar Probe isimli uzay aracı, Güneş’in korona olarak da bilinen dış atmosferi olan taç küreden uçarak tarihte şimdiye kadar Güneş'e en çok yaklaşmayı başaran ilk uzay aracı oldu.