Windowsun Microsoft Yardım Dosyalarının İçinde Kötü Amaçlı Yazılım Bulundu: İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Siber suçların fazlasıyla artarak devam ettiği şu günlerde artık internet üzerinden yaptığımız her işlemde daha dikkatli davaranmamız gerekiyor. İnternet üzerinden tıkladığınız bir link tüm bilgilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine sebep olabilir. Hatta bazen bu linklere tıklamanıza bile ihtiyaçları olmayabiliyor. 

27.03.2022 15:00:22 tarihinde yayınlandı.

Siber suçların fazlasıyla artarak devam ettiği şu günlerde artık internet üzerinden yaptığımız her işlemde daha dikkatli davaranmamız gerekiyor. İnternet üzerinden tıkladığınız bir link tüm bilgilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine sebep olabilir. Hatta bazen bu linklere tıklamanıza bile ihtiyaçları olmayabiliyor. 

Uzun yıllardır bu konuda neredeyse tüm firmalar uyarıda bulunsa da, hala hesabı hacklenen ve bilgileri ele geçirilen çok fazla sayıda insan var. Bu insanlara son dönemlerde de sıklıkla bahsettiğimiz büyük şirketlerde eşlik ediyor ve siber suçlar her geçen gün çığ gibi büyüyor. Geçtiğimiz günlerde sizlerle Microsoft'un hacklendiğinden ve çok sayıda verinin sızdırıldığından bahsetmiştik. Bu defa da Microsoft dosyalarının içerisine gizlenmiş kötü amaçlı yazılım bulundu.

Windows’un Microsoft Yardım dosyalarının içinde bulunan kötü amaçlı yazılım, Trustwave güvenlik uzmanlarını alarma geçirdi. Yeni ortaya çıkan ‘Vidar’ kötü amaçlı yazılımı Microsoft Yardım dosyalarının içerisine gizleniyor. REQUEST.DOC adlı bir .DOC dosyası gibi görünen yazılım, bu sayede çok daha iyi bir şekilde gizlenmiş. Ancak .DOC uzantısına sahip olsa da yazılım aslında bir .ISO dosyası ve genellikle içinde CHM formatında derlenmiş bir HTML dosyası bulunuyor. İçerisinde bulunan yürütülebilir ‘APP.EXE’ dosyasıyla da  kullanıcıların bilgilerine erişim sağlanıyor.

Uzmanlar, Vidar’ın ikinci bir dalgasının yolda olduğunu ve kullanıcıların yaptıkları tüm işlemlerde dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Her ne kadar iyi bir şekilde gizlenmiş olsa da bu yazılımdan korunabilmek için yapılabilecek bazı şeyler var. 

Yıllardır aynı şeyi duymaktan sıkılmış olsak da, uzmanlar size gönderilen bir bağlantıya tıklamadan önce dikkatli olmanız gerektiği konusunda bir kez daha uyarıyor. Bu kötü amaçlı yazılımda özellikle “Bu önemli bilgi sizin için. Lütfen bu e-postanın ekibine katılın.” cümlesiyle sizin bu bağlantıya tıklamanız sağlanmaya çalışılıyor. Bu veya buna benzer bir e-posta alırsanız tıklamadan önce iki kere düşünün.

Özellikle telefonunuza indireceğiniz uygulamalar ve gireceğiniz siteler konusunda dikkatli olun. İnternet üzerinden yapacağınız tüm aramalarda ve alışverişlerde kendinizi daha ‘güvende’ hissetmek için güvenlik duvarı kullanın. Bununla birlikte şifrelerinizin güvenliğine ve uygulamalara verdiğiniz izinlere mutlaka dikkat edin. Şifreleriniz her ne kadar karmaşık olursa olsun tek bir tıklamanızla kötü amaçlı kişilerin eline geçebileceğini unutmayın.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy M53 5G, "Türkiyede Peynir Ekmek Gibi Satar" Dedirten Özellikleriyle Tanıtıldı

Ülkemizde özellikle giriş ve orta segment akıllı telefon pazarında büyük bir paya sahip olan Samsung, bugün Türkiye’ye gelmesi durumunda fazlasıyla ilgi çekmesi muhtemel yeni telefonunu tanıttı. Şirketin yeni telefonu, alt seviyelerde yer alan Galaxy M serisine ait olsa da özellikleriyle amiral gemilerine göz kırpıyor. Samsung’un yeni telefonu Galaxy M53 5G oldu.

2021de Gerçekleşen, Sonu Hüsranla Biten 11 Uzay Görevi

2022 yılında gerçekleşmesi planlanan uzay görevlerini daha önce sizinle paylaşmıştık. Gelişen uzay teknolojileri uzay araştırmalarının önünü açmaya devam ediyor. Her yıl, uzay hakkında bilinmeyenlere bir adım daha yaklaşıyoruz.

Türkiyenin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Resmi Gazetede Yayımlandı: İşte Öne Çıkan Detaylar

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı, uygulanabildiği takdirde Türkiye'ye çok büyük kazanımlar sağlayacak 2021-2025 yılları aralığı "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi" isimli genelgeye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan genelgedeki detaylar, 24 Ağustos'ta düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna tanıtılacak. Peki Türkiye'nin ulusal yapay zeka strateji, 2025 yılına kadar ne gibi gelişmeleri öngörüyor?

Sizin Şifreniz de Listede Olabilir: 2021de Türkiyede ve Dünyada En Çok Kullanılan Şifreler Açıklandı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte özellikle internet ve sosyal medya kullanımında son derece önemli hale gelen şifre kullanımının ne yazık ki kullanıcılar tam anlamıyla bilincinde değil. Sıkça yaşanan hesap ya da kişisel verilerin çalınması gibi olayların başında zayıf şifreler geliyor. İstanbul fethedilmeseydi şifresiz kalacak olan amcalar, kendisi unutacağı için hesabını çalacak olan kişiye çerezlik şifre sunan kullanıcılar derken şifre bilincinin oturmadığı gözler önüne seriliyor.