İnsanlığı Aya Geri Götürecek Artemis Roketini Yapboz Gibi Parçalarına Ayırıp İnceledik! Hangi Parça Ne İşe Yarıyor?

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

6.09.2022 10:30:27 tarihinde yayınlandı.

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde NASA, insanlığı Ay'la buluşturma görevinin ilk adımı Artemis I'in sistemin parçalarını tıpkı bir yapbozu andıracak şekilde yayınladı. Hadi hep beraber bu parçaların ne işe yaradığını inceleyelim.

Uzay mekiğinin ana motoru olarak bilinen RS-25 motoru sıvı yakıtla çalışan bir motor. NASA'nın fırlatma sistemde dört adet bulunan bu güçlü motorlar uçuşun ilk 8 dakikasında, roketi 27.359 km/s hızın üzerine çıkartıyor. Bu S-25 motorları, içerisinde bulunan süper soğuk itici gazlar ve sıcak yanma gazları sayesinde -253? ile 3316? arasında değişim gösteren sıcaklara karşı dayanıklı kalabiliyor.

Uzay mekiğinin ana motoru RS-25'ler ABD’li firma Aerojet Rocketdyne tarafından üretiliyor. Bu motorlar NASA'nın uzay istasyonunda da kullanıldı.

Çekirdek aşama iki adet itici tank, uçuş bilgisayarları ve dört adet RS-25 roket motorunu bünyesinde bulunduruyor. 65 metre yükselebilen fırlatma sisteminin çekirdek aşaması, roketin motorlarını sekiz dakikalık süre boyunca saniyede 5.678 litre itici gazla besliyor.

Çekirdek aşama dünyanın en yüksek roket aşaması. Bu aşama Dünya yörüngesine ulaşmadan, üst aşamadan ve Orion uzay aracından ayrılmadan önce 500 saniye çalışacak nitelikte tasarlandı. 

Katı roket güçlendiriciler, fırlatmadan çıkışa kadar uzay aracı fırlatmasında itiş gücünü sağlamak için kullanılan temel olarak itici bir motordur. İki adetten oluşan bu katı roket güçlendiriciler; devasa roketi fırlatma rampasından kaldırıp, uzaya doğru süzülmesinde yardımcı olmak amacıyla saniyede 6 ton katı yakıt yakıyor. Güçlendiricilerin görevleriyse iki dakikada tamamlanmış oluyor. Ek olarak şimdiye kadar yapılan herhangi bir roketten daha fazla kütleye sahip yükleri fırlatmak için özel olarak tasarlandı.

Sıvı hidrojen tankı 'SLS RS-25', roket motorlarının yakıtı olan sıvı hidrojeni depolayan bir tanktır. Bu sıvı hidrojen tankı; -253?'ye kadar soğutulmuş 2.032.766 litre sıvı hidrojeni bünyesidne depoluyor. Tankın uzunluğuysa 40 metreyi geçiyor, bu uzunluktaki tank neredeyse roketin çekirdek aşamasının üçte ikisini kaplıyor. Sıvı hidrojen tankı, Orion uzay aracıyla ilk entegreli uçuşunda devasa güçteki rokete güç sağlayacak ve içinde bulunan hidrojen yakıtlar RS-25 motoruna doğru akacaklar.


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayarınızı Akıllı Telefona Dönüştüren Emülatör Nedir, Ne İşe Yarar? 5 Emülatör Uygulaması Tavsiyesi

Bir cihazın başka bir cihazı taklit ederek çalışması için hazırlanan programlara emülatör deniyor. Bu sayede hem donanımsal hem de yazılımsal olarak pek çok program ya da cihaz taklit edilebiliyor. Emülatör yazılımları sayesinde insanlar tek bir cihaz üzerinden ismi unutulmuş olan pek çok sistemi kullanabiliyor. Ayrıca güncel sistemler için de emülatör uygulamaları kullanılabiliyor. 

HONOR’dan Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Arayanlara İlaç Gibi Gelecek Kampanya

Son dönemlerde ülkemizdeki ürün gamını genişleten HONOR, üst düzey özelliklerde donattığı MagicBook 15 için özel bir kampanya başlattı. Vatan Computer iş birliğinde başlatılan bu kampanya kapsamında HONOR’un dizüstü bilgisayarı, çok daha uygun fiyatlarla satın alınabilecek. Peki HONOR MagicBook 15, tüketiciye neler vadediyor?

Samsung Galaxy S21in Bu Kadar İyi Fotoğraf ve Video Çekmesinin Asıl Nedeni: Exynos 2100

Akıllı telefon dünyasının en güçlü isimlerinden bir tanesi olan Güney Koreli teknoloji devi Samsung, oldukça hareketli bir yılı geride bıraktı. Şirket, özellikle de 2021 model amiral gemisi telefonu Galaxy S21’de kullandığı Exynos 2100 işlemci ile sektörde adeta esti geçti. Peki Exynos 2100, hangi özellikleri sayesinde tüketicileri kendine hayran bırakmayı başardı?