Kripto Para Piyasası Sayesinde Erken Emekli Olmak, Geleceğin Yatırım Stratejisi mi?

Yatırım aracı denildiği zaman birçoğumuzun aklına ilk olarak altın, gümüş, hisse senedi gibi uzun yıllardır tercih edilen gelenekselleşmiş yatırım araçları geliyor. Hal böyle olunca da yatırımcıların, kripto paralar gibi yeni araçlara yönelik zincirlerini kırması biraz zaman alabilir.

8.08.2023 01:15:06 tarihinde yayınlandı.

Yatırım aracı denildiği zaman birçoğumuzun aklına ilk olarak altın, gümüş, hisse senedi gibi uzun yıllardır tercih edilen gelenekselleşmiş yatırım araçları geliyor. Hal böyle olunca da yatırımcıların, kripto paralar gibi yeni araçlara yönelik zincirlerini kırması biraz zaman alabilir.

Henüz kripto paralara karşı ön yargılarını kıramayan veya yatırım yapıp yapmama konusunda kararsız olanların merakla okuyacağını düşündüğümüz bu yazımızda, yaşamdan örneklerden de bahsederek, kripto para piyasasından erken emekli olup olamayacağımıza değiniyoruz.

Birçok yatırımcı, kripto paralara yatırım yapmanın emeklilik tasarruflarını artırmanın bir yolu olabileceğini düşünüyor. Son yıllarda kripto paralara artan ilgi ve kripto para birimlerinde zaman zaman görülen olağanüstü yükselişler göz önüne alındığı zaman, bu düşünceye kapılmamız ve bu piyasa aracılığıyla çok daha erken bir sürede emekli olmayı hayal etmemiz son derece doğal. Ancak durum her zaman sandığımız kadar kolay olmayabilir.

Henüz kripto paraların birçok ülkede resmi bir yatırım aracı veya para birimi olarak kabul edilmiyor oluşu ve resmi kısıtlamalara tabi tutulmaması, bu varlıkları daha "riskli varlıklar" olarak nitelendirmemize sebep oluyor. Bu durum, kripto paralara yatırım yaparken doğru strateji ve bilgi birikiminin ne kadar önemli olduğunu bizlere kanıtlar nitelikte.

Dolayısıyla yatırımlarımızı yapmadan evvel, iyi bir plan ve strateji geliştirmezsek bu hayalimiz hüsranla sonuçlanabilir, birikimlerimizi büyük oranda kaybedebiliriz. Örneğin, geçtiğimiz aylarda Avustralya'da binlerce insan milyonlarca dolarlık zarara uğradı. Gelin, hep beraber bu konuya göz atalım. 

Do it yourself (Kendin yap) fonları, yatırımcının yatırım danışmanı, özel sektör uzmanları gibi bir aracıdan destek almak yerine kendi yatırım fonlarını oluşturma prensibine dayanan yatırım çeşididir. DIY emeklilik fonları, profesyonelce yönetilen fonları denetleyen kurumların yetki alanı dışında kalmalarından ötürü daha az kısıtlamayla yatırım yapabilmeye olanak sunuyor ve bu fonlar Avustralya'nın emeklilik havuzunun dörtte birini oluşturuyor. Reuters'in 2 Mart 2023 tarihinde aktardığı habere göre, bu emeklilik fonlarını kullanan binlerce Avustralyalı yatırımcı, erkenden emekli olabilmek için yapmış oldukları birikimlerini daha riskli olarak tabir edebileceğimiz kripto paralara yatırarak milyonlarca dolarlık zararla karşılaştılar.

Bu haberde bahsi geçen Avustralya'daki yatırımcılardan biri olan 50 yaşındaki Peter, yaklaşık $130.000'lık birikimini bu fonlara yatırdı. Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı dönemde, büyük kar etmesine rağmen, daha sonrasında başlayan düşüş sezonuyla beraber kendi ana birikiminden büyük tutarda zarar etti. Ancak Peter, bu haberde aktarılanlara göre hala bitcoin biriktirmeye devam ettiğini söyledi ve kriptonun emekliliğin yeni bir alternatifi olduğuna dair inancını koruduğunu belirtti.

Kripto paralar fiyat oynaklığı yüksek varlıklardır ve haber akışlarından çok çabuk etkilenebilirler. Yani olumlu bir haberde bir anda fiyatlar yükselebilir, olumsuz bir haberle fiyatlar hızlıca düşüş gösterebilir. Dolayısıyla fiyat oynaklığının bu denli yüksek olması, Peter'in yatırım serüveninde de olduğu gibi birikimlerinizin yüksek oranda değer kaybetmesine sebep olabilir. Yaşanmış bu olumsuz ve yaşamak istemeyeceğimiz olaydan bahsetmişken birçoğunuzun aklında "Peki kripto yatırımıyla emekli olmayı başarabilen biri yok mu?" sorusunun dolandığına eminiz.

Fortune dergisinin 3 Kasım 2021 tarihli haberinde bahsi geçen Rob isimli süpermarket depo müdürü, 2020 yılında Shiba Inu'nun Ryoshi takma adlı yaratıcısı tarafından yazılan broşürü okuyunca Shiba Inu'yu keşfetti ve 8 bin dolar değerinde yatırım yaptı. Shiba Inu'nun değerinin 2021 yılında olağanüstü bir şekilde artmasıyla beraber birikiminin değeri 5.7 milyar dolara kadar çıktı. Rob 35 yaşında yıllık 68 bin dolar kazandığı ve çok stresli olduğunu söylediği işini bıraktı ve erkenden emekli oldu. Kazandığı tutar çok büyük bir meblağ olsa da, parayı temkinli harcayacağını ve bir ev almak istediğini söyledi. Evli ve çocuk sahibi olan Rob, şaşkınlığını şu cümlelerle ifade ediyor:


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Hiç Reklam Almamasına Rağmen Nasıl Para Kazanabiliyor?

2009 yılında, Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp’ın şu anda dünya çapında 180 ülkede, iki milyardan fazla kullanıcısı var. Bunlardan yalnızca 390 milyon kullanıcı Hindistan’dan, 108 milyon kullanıcı Brezilya’dan ve 75 milyon kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor.

Tindera Eşleşilen Kişinin Geçmişini Sorgulayabileceğiniz Yeni Özellik Geldi: Sabıka Durumu Öğrenilebilecek

Çoğumuzun bildiği gibi tüm insanlık artık zamanlarının çoğunu internet ortamlarında geçiriyor, işlerini ve etkileşimlerini bu mecralar üzerinden hallediyor. Tabii durum böyle olunca sosyal konuların dijital ortamlara kayması da kaçınılmaz oluyor. İnsanların ilişki veya arkadaşlık kurmak için kullandıkları çevrim içi randevu uygulamaları da dünya çapında oldukça fazla kullanılan platformlar arasında bulunuyor.

WhatsAppa Rakip Gelir mi: Twitter, Mesajlaşma Uygulaması Spherei Satın Aldı

Dünyanın en popüler mikroblog uygulaması Twitter, ürün ve hizmet gamını genişletebilmek için yeni bir adım attığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre İngiltere'deki popüler grup sohbet uygulamalarından bir tanesi olan Sphere, an itibarıyla resmen satın alınmış durumda. Taraflardan ikisi de bu satın almanın Twitter'a ne kadar mal olduğuna ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.