Yeni Geliştirilen Yapay Zeka, En Sevdiğiniz Oyuncuyu Türkçe Konuşturabilir: Sansür Tamamen Ortadan Kalkabilir!

Yapay zekâ, yavaş yavaş hayatımızda önemli bir yer edinmeye başlamış durumda. Öyle ki Midjourney’den ChatGPT’ye kadar birçok farklı sistemin herkesi şaşkına uğratan şeyler yapabildiğini görebiliyoruz. Peki yapay zekâ filmlerde nasıl kullanılabilir? 2022’de çıkan bir film, bunun cevabını hayret verici bir şekilde veriyor.

26.01.2023 04:45:12 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ, yavaş yavaş hayatımızda önemli bir yer edinmeye başlamış durumda. Öyle ki Midjourney’den ChatGPT’ye kadar birçok farklı sistemin herkesi şaşkına uğratan şeyler yapabildiğini görebiliyoruz. Peki yapay zekâ filmlerde nasıl kullanılabilir? 2022’de çıkan bir film, bunun cevabını hayret verici bir şekilde veriyor.

‘Fall’, 2022 yılında gösterime giren ve Scott Mann tarafından yönetilen bir gerilim filmi. Bu yapımı ilginç kılan şey ise bazı sahnelerinde yapay zekânın kullanılması. Bu kullanım, yapay zekânın her sektörde olduğu gibi film ve dizilerde de devrim yaratabileceğini ortaya koyuyor.

İki kişinin bir kuleye tırmanıp sıkıştığı filmdeki bir sahnede, Shiloh Hunter’ın canlandırdığı karakter, bulunduğu durumdan dolayı küfür ediyor. Yönetmen ve film ekibi, yapımı 13 yaş altına uygun hâle getirmek için bu küfrü değiştirmek zorunda kalmış. İşte bu durumda da Scott Mann’in aynı zamanda kurucuları arasında bulunduğu Birleşik Krallık merkezli Flawless isimli şirket devreye girmiş.

Yukarıdaki videodan da görebileceğiniz gibi ekip, sahnedeki argo kelimeyi değiştirerek onun yerine daha uygun bir kelimeyi ekliyor. Bu da Flawless’ın TrueSync isimli yazılımı ile mümkün oluyor. Sistem, yapay zekâ desteğiyle dudak ve yüz hareketlerini değiştirerek istenen sahnenin ortaya çıkmasını ve diyalogun herkes için izlenebilir hâle gelmesini sağlıyor.

Şirketin paylaştığı videodan da bu sürecin nasıl işlediği görülebiliyor. Dünya çapında filmi izleyenlerin bu tarz bir değişikliği fark etmemiş olması da sonucun kusursuz olduğunu ortaya koyuyor.

Bu tarz sistemlerin, film ve dizilerde çığır açıcı bir gelişme olabileceğini söylemek mümkün. İlk olarak yapay zekâ ile argo kullanımının önüne geçilebileceği ve sansürün ortadan kaldırılarak filmlerin her yaşa uygun hâle getirilebileceğini söyleyebiliriz. Ancak daha önemlisi dublaj konusu.

Bilindiği üzere dublajlı film izlemenin orijinaliyle aynı etkiyi yaratmadığı konusunda tartışmalar mevcut. Bazıları, dublajlarda arka plan seslerinin geride kalabildiğini veya aktörlerle uyumlu bir seslendirmenin yapılmadığını söyleyebiliyor. İşte bu yeni gelişme de orijinal diyalogla çeviri arasındaki farkların ortadan kalkabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER Yapay Zeka Hünerlerini Gösterdi: Harry Potter ve Spider-Man Gibi Filmler 40 Yıl Önce Çekilse Nasıl Görünürdü?

Yani anlayacağınız bu teknolojilerle hayatımıza girebilecek kusursuz dublajlarla bir film tüm dünyada aynı etkiyi yaratabilir ve aramızdaki sınırları kaldırabilir. Favori yabancı oyuncunuzun kendi sesiyle Türkçe konuştuğunu düşünün. Bu şekilde filme olan bakış açınız tamamen değişebilir ve muhtemelen o yapım sizi geleneksel dublajlı versiyonlarından çok daha derinden etkileyebilir.

Flawless AI’da sitesinde teknolojisiyle ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Nerede yaşadığınız veya hangi dili konuştuğunuzun bir önemi yok. Tüm izleyiciler artık hikâyeleri film ekibinin amaçladığı gibi deneyimleyebilecek.”


Kaynak webtekno.com

 

BDDK, Ekonomi Yorumları Nedeniyle 5 Kişiye Suç Duyurusunda Bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz hafta paylaştığı açıklamada döviz kurundaki olumlu havayı manipüle edenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklamıştı. Kurum, bugün bu yönde olabilecek bir haber paylaştı. BDDK, aralarında eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da olduğu beş kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sosyal Medyayı İkiye Bölen Okuma Tekniği: Soldaki Metni mi Daha Hızlı Okuyabiliyorsunuz, Yoksa Sağdakini mi?

Küçüklüğümüzden bu yana tekrar tekrar kitaplara, makalelere ya da farklı yazılı kaynaklara maruz kalarak okuma hızımızı geliştirdik. Yani hızımızı artırmak için doğal olarak sürekli pratik yapmamız gerekti. Fakat Renato Casutt'un ortaya attığı yeni yöntemin, hızlı okuma yetisini bu saydıklarımızdan daha kısa sürede kazandırabileceği iddia ediliyor.

2022de Kripto Paralar İçin Küresel Çapta Düzenlemeler Gelebileceği Açıklandı: Tehdit Oluşturuyor

Merkez bankalarının birbirleriyle koordineli biçimde çalışmasını sağlamak ve bir ülkenin başka bir ülkeye para göndermesini denetlemek gibi görevlere sahip olan Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) üst düzey yöneticilerinden Benoit Coeure, kripto paralar ile merkezi olmayan finans sistemlerinin (DeFi) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Coeure, 2022 yılında kripto para birimleri için küresel çalışmalar yapılabileceğini söyledi.