Türkiye Uzay Ajansı Aya Sert İniş Yapacak Denilen Yerli Roketin İtki Sistemini Tanıttı

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

18.03.2022 20:45:17 tarihinde yayınlandı.

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Ay Araştırma Görevi (AYAP – 1) kapsamında Ay’a ulaşacak uzay aracını taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi’nin (HİS) detaylarını paylaştı. Yapılan paylaşımda yer alan video, milli sistemin hangi bileşenlerden oluşacağına yer verdi.

Paylaşılan bilgilere göre sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sisteminin üretimi ile kurulumu tamamlandı. Bu kapsamda HİS’e bileşenler ve sistemin genel görünümü de Türkiye Uzay Ajansı tarafından paylaşıldı.

İLGİLİ HABER Yerli ve Milli Tank Altayın Seri Üretime Hazır Olduğu Açıklandı: Göreve Başlayacağı Tarih Belli Oldu

Videoda, HİS’in ana bileşenleri iskelet, sistem elektronikleri, oksitleyici tank, motor ve vana olarak listelendi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı, öncelikle bir fırlatıcı roketle uzaya taşınacak ve ardından sistemin başlatılması ve takla sönümleme gibi aşamalar gerçekleştirilecek. Bu aşamaların ardından yörünge testleri icra edilecek. Dünya yörüngesindeki testlerin ardından Ay yörüngesine girmek üzere Delta V’nin hibrit motoru ateşlenecek.

2023 - 2028 yıllarını kapsayan Ay görevleri, Ay Araştırma Programı (AYAP) çerçevesinde gerçekleştirilecek ve isimlendirilecek. Bu görevlerden ilki olan AYAP-1, gönderilecek uzay aracının öncelikle Ay yörüngesinde yüksek çözünürlüklü kameralar ve radyasyon ölçer gibi aletlerle bilgi toplamasını kapsayacak. 3 ay sürecek bu aşamanın ardından uzay aracı, Ay'a sert iniş gerçekleştirecek.


Kaynak webtekno.com

 

300 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Bir Kara Delik, Şanssız Bir Yıldızı Yutarken Tespit Edildi

Çoğumuzun bildiği üzere kara delikler, ışığın bile çekim gücünden kaçamayacağı kadar 'ağır' yapılardır. Bu nedenle uzayın bu 'hayaletleri' diyebileceğimiz kara delikleri ancak ve ancak çevresindeki nesnelere etkisini gözlemleyerek tespit edebiliyoruz. Geçtiğimiz gün NASA, Amerikan Astronomi Topluluğu ile gerçekleştirdiği bir konferansta Hubble Uzay Teleskobu'nun bir kara deliğin çevresindeki bir yıldızı 'yutarken' tespit edildiğini açıkladı.

Sosyal Medya Kanunundaki ‘Unutulma Hakkı’ İçin Rehber Yayınlandı: Nedir, Nasıl Faydalanılır?

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), giderek dijitalleşen dünyada kendisini unutturmak isteyen kullanıcılar için bir hatırlatma yaptı. Herkesin "unutulma hakkı"na sahip olduğunu belirten kurum, bu konuyla ilgili detaylı bir rehber hazırladı. 44 sayfalık rehberde, kullanıcıların kendilerini internet ortamında nasıl unutturabileceklerine ışık tutuluyor.